Neden çevremizdeki bazı kişiler çok fazla miktarlarda yedikleri halde 1 gram bile almazken bazıları ise ‘Su içsem yarıyor’ şeklinde şikâyette bulunur?
Bu durum tamamen metabolizma hızı, sahip olduğumuz kas kütlesi ve fiziksel aktivite düzeylerimiz gibi bireysel farklılıklarımızdan kaynaklanır. Metabolizma; tükettiğimiz şeylerin, vücudumuz tarafından yaşamsal fonksiyonlarımız için gerekli olan ‘enerji’ ye dönüştürülmesi sürecidir. Göz kırpma, nefes alıp-verme dâhil vücuttaki tüm olaylar enerji gerektirir.
Hızlı bir metabolizma; yüksek miktarda sıcaklık veren bir ocak gibidir ve yakıtı yani kaloriyi hızlı bir şekilde harcar. Yavaş bir metabolizma ise vücudun çalışması için daha az yakıta yani enerjiye gereksinim duyar.
Doğrusu: Metabolizma hızımızı büyük oranda genetik faktörler belirlese de vücudumuzda kas kütlesini arttırarak metabolizma hızımızı arttırmamız mümkündür. Kas kütlesi yağ kütlesi ile karşılaştırıldığında, kaslar daha fazla enerji harcar (yani daha fazla kalori yakar). Dolayısıyla yağ kütlesi düşük, kaslı bireyler; yağ oranı yüksek bireylere göre daha fazla enerjiye (kaloriye) ihtiyaç duyarlar.
NOT: Yaşlandıkça kas kütlemiz azalır bu durumda metabolizma hızımızın azalmasına neden olur. Fakat ağırlık çalışarak bu olumsuz süreci durdurmamız mümkündür.
Doğrusu: Metabolizma düzeylerinizi bariz bir şekilde arttıracak sihirli bir besin yoktur. Bazı araştırmalar yeşil çay ve acı kırmızıbiberin metabolizma hızını bir miktar arttırdığını göstermektedir. Fakat bu artış aşırı tüketim ile aldığınız kalorileri yakacak ya da vücudunuz bu kalorileri harcamasını sağlayacak düzeyde değildir.
Doğru şekilde kilo vermenin yolu besin değeri yüksek gıdaları içeren yeterli ve dengeli beslenme ve porsiyon kontrolüdür! Acı kırmızıbiberden zengin bir diyet değil!
Doğrusu: Sadece ve sadece akşam 8’ den sonra bir şeyler tükettiğiniz için kilo almazsınız! Bu durum ekstra aldığınız kalorilerden kaynaklanabilir. Zaten akşam 8’ den sonra tüketim yapmanın kilo artışına neden olacağı ile ilgili yeterli düzeyde kanıt yoktur. Bununla birlikte akşamları televizyon karşısında şuursuzca tüketilen atıştırmalıklar ve atıştırmalıklardaki ekstra kaloriler kilo alımına neden olabilir.
Doğrusu: Ağırlık kaybı (kilo verme); enerji oluşumu ve enerji harcaması olayıdır. Yani vücudumuzun günlük olarak harcadığından daha az kaloriyi tüketmesidir. Fakat yüksek miktarda enerji eksikliği (kalori kısıtlaması) olumsuz sonuç verebilir. Vücutlarımız oldukça zekidir ve hayatta kalma üzerine programlanmıştır. Kalori kısıtlaması, vücudunuzun bu durumu kıtlık olarak algılamasına neden olur. Böylece vücudumuz, hayatta kalabilmek için daha az kalori ile çalışma sürecine adapte olur. Yani daha az kalori ile daha çok iş halletmeye çalışır. J Bedenimiz bu duruma kolayca adapte olur ve aynı işleri yapmak için daha az kalori harcar.
Dr. Diyetisyen Hale Avşar