NEDEN KİLO ALIYORUZ-3

PREMENSTRUAL SENDROM (REGL ÖNCESİ SENDROM) VE BESLENME
22 Aralık 2017
Kalsiyum ve D vitamini Günlük Gereksinim ve Kaynaklar
2 Ocak 2018

Son yıllardaki obezitedeki artışın en önemli sebeplerinden biri nedir?

Önceki blog yazılarımda da belirttiğim gibi http://haleavsar.com.tr/neden-kilo-aliyoruz-2/ http://haleavsar.com.tr/neden-kilo-aliyoruz/son yıllarda ki bu artışın en önemli sebeplerinden biri porsiyon kontrolü kavramının anlamını kaybetmiş olmasıdır. Fast-food tüketiminin yaygınlaşması ile daha büyük porsiyon önerileri ve küçük maliyetler ile toplumun daha büyük miktarlarda tüketime teşvik edilmesi şişmanlığın artmasındaki en önemli etkenlerden biridir.

20 yıl önce 1 kase kadar spagetti ve 3 adet küçük boy köfte 1 porsiyon olarak servis ediliyorken; bugün 2 kase kadar spagetti ve 3 adet büyük boy köfte 1 porsiyon olarak servis edilmektedir. 20 yıl önce 1 servisteki kalori değeri 500 kkal iken bugün 1 serviste artan porsiyon büyüklüklerinden dolayı kalori miktarı 1025 kaloridir. Peki aradaki 525 kalorilik farkı yakmak ya da harcamak kolay mıdır?

Özellikle inaktif yaşam tarzını benimsemiş bireyler için 525 kalorilik farkı yakmak oldukça zordur. Örnek verecek olursak; yaklaşık olarak 2 saat 35 dakika süresince ev temizliği aktivitesi ile ancak 525 kalori harcanabilir (Hesaplamalar 60 kilogram ağırlığındaki bireyler baz alınarak yapılmıştır).

Unutmayınız ki porsiyon kontrolü kilo vermek için, ideal ağırlığın korunması, sürdürülmesi ve şişmanlığı önlenmesi açısından oldukça önemlidir.

Dr. Hale Avşar
Dr. Hale Avşar
Dr. Diyetisyen Hale Avşar Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Get Fit, Dr. Uzman Diyetisyen Hale Avşar tarafından kurulmuştur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir