Hamile olmak ben 2 kişilik besleniyorum bahanesi ile daha çok yemeyi değil fakat daha kaliteli beslenmeyi gerektirir. Yiyecekleri kalori bazında değerlendirmek doğru değildir. Yiyeceklerin besin ögesi içerikleri bakımından değerlendirilmesi anne sağlığının korunması ve sürdürülebilmesi için aynı zamanda bebeğin gelişimi için gerekli besin öğelerinin diyet ile sağlanması oldukça önemlidir.
Gebelik esnasında dengeli beslenme besin çeşitliliğinin sağlanması açısından oldukça önemlidir. Diyette mutlaka meyve, sebze, tahıl ürünleri, protein ve süt ürünleri yer almalıdır.
Sebze ve meyveler aynı zamanda tam tahıllı yiyecekler diyetin temelini oluşturmalıdır. Sebze ve meyveler gebelik süresince oldukça önemli olan vitamin, mineral ve fitokimyasalları içerirler. Ayrıca bu yiyecekler gebelik esnasında sağlıklı bir sindirim fonksiyonu sağlayan posadan da zengindir.
Proteinler vücudun yapıtaşlarıdır ve fetüsün büyüme ve gelişmesi için gerekli olduğundan gebelik boyunca yeterli miktarlarda tüketilmelidir. RDA gebeler için günlük olarak 60 gram protein alımını tavsiye etmektedir fakat vejetaryen anneler ve protein ihtiyacını yüksek oranda bitkisel kaynaklardan karşılayan anneler için 20 gram ek yapılmalıdır. Yumurta, yağsız et çeşitleri(kırmızı et, tavuk), süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller, yağlı tohumlar iyi protein kaynaklarıdır.
Uskumru, köpek balığı, kılıç balığı balıkları yüksek civa içeriklerinden dolayı gebelik esnasında tüketilmemelidirler. Somon, alabalık, hamsi beyin gelişimi içine önemli olan omega-3 yağ asidi açısından sağlıklı kaynaklardır. Gebelikte haftada 200-350 gram balık tüketimi önerilmektedir.
Yeterli ve dengeli beslenme ideal olsa da her zaman gerçekçi olmayabilir. Her kadın gebelik esnasında farklı derecelerde bulantı, bazı yiyecek ve içeceklere karşı tiksinti, kabızlık, şişkinlik durumları ile karşılaşır. Beslenme ile ilgili stratejilerde bu durumların nasıl üstesinden gelineceği üzerine odaklanmalıdır. Bu öneriler semptomları azaltabilir.
Kan şekerinizi sabit tutmak ve bulantı oluşumunu engellemek için küçük porsiyonlarda ve sık tüketim yapınız.
Yeterli miktarda su tüketimi kaybedilen suyun yerine konması için oldukça önemlidir.
Zencefil mide hassasiyetini azaltabilir.
Sebze, meyve ve tam tahıllı yiyeceklerin posası kabızlık oluşumunu engeller.
Gaz ve şişkinlik şikâyetiniz var ise kuru baklagillerden uzak durunuz.
Baharatlı yiyeceklerden uzak durunuz.
Ana öğünlerden sonra en az 3 saat boyunca uzanır pozisyonda olmayınız.