Düşük karbonhidratlı diyetler popülerliğini korumaya devam etmektedir. Çoğu düşük karbonhidratlı diyette tahıllı yiyeceklerin, meyvelerin, sebzelerin tüketiminin sınırlandırılması ya da çok düşük miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. Günümüzde zayıflığın özellikle çocuklar arasında da moda olduğunu düşünürsek çocuk ve ergenler de aynı yetişkinler gibi zayıflamanın vaat edildiği düşük karbonhidratlı diyetlere ilgi duyabilirler. Ya da düşük karbonhidratlı popüler diyetlerden uyguluyor olabilirsiniz ve çocuğunuz için de uygun olup olmadığını merak ediyorsunuzdur! İşte cevabı;
Çocuklar karbonhidrat içeren gıdalar tüketmelidirler!
Hem yetişkinlerin hem de çocukların günlük olarak alması gereken kalorinin yarısı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Tam tahıl içeren gıdalar, meyve ve sebzeler hem besleyici hem de vücut için enerji sağlayan karbonhidrat kaynaklarındandır.
Bunların dışında şekerli içecekler, şeker ve hamur işleri de karbonhidrat içermektedir. Bu tarz karbonhidrat kaynakları sınırlandırılmalıdır. Çünkü bu tarz karbonhidratlar sağlıklı olmak için tüketilmesi gereken gıdalardan değildir. Bu tarz gıdaların tüketimi çocuklarda şişmanlığa ve obezite ye neden olabilir.
Düşük karbonhidratlı diyetler çocuklar açısından neden zararlıdır?
Çocukların ve ergenlerin bazı besin öğelerine gereksinimi yetişkinlerden daha fazladır. Tam tahıllı yiyecekler, meyveler ve sebzeler gibi besin öğesi içeriği yüksek karbonhidrat kaynaklarının sınırlı miktarlarda tüketilmesi ya da hiç tüketilmemesi çocuklarda ve ergenlerde bazı besin öğelerinin eksikliğinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu beslenme şekli ile özellikle posa ve B grubu vitaminlerinden yetersizlik görülebilir.
Bunlara ilaveten karbonhidrat kısıtlaması, protein ve yağların aşırı tüketimine neden olabilir. Bu durumdan da kaçınılmalıdır. Düşük karbonhidratlı beslenme şekli çocukların ve ergenlerin enerjisinin azalmasına neden olabilir.
Kaliteli karbonhidrat içeren yiyecekler şişmanlığı önler, ağırlık kontrolünde kolaylık sağlar!
Karbonhidrat kısıtlaması ağırlık kaybı sağlar fakat besin değeri yüksek karbonhidrat kaynaklarının tüketimi uzun vadede ağırlık kontrolüne yardımcıdır. Esmer pirinç gibi tam tahıllı gıdaların, beyaz pirinç gibi rafine edilmiş gıdalara göre sindirim süreçleri daha yavaştır ve tokluk sağlarlar. Yapılan bir araştırmaya göre son 20 yılda tam tahıllı gıdaların tüketimini arttıran yetişkin bireyler tam tahıllı yiyeceklerin tüketimini arttırmayan bireylere göre daha az kilo almışlardır.
Sonuç olarak; çocuklarda, ergenlerde ya da yetişkinlerde karbonhidrat içeren gıdaların hiç tüketilmemesi ya da sınırlandırılması yerine sağlıklı karbonhidrat tercihleri yapılmalıdır.